• 0537 361 05 96

  • Galata Kuledibi Beyoğlu / İstanbul

Scratch www.scratch.mit.edu
Scratch MIT Medya Lab’ında yer alan Lifelong Kindergarten grubunun 8-16 yaş grubu çocuklar için tasarlanmış ve Türkçe dil seçeneği bulunan bir uygulama. Yetişkinlerinde oldukça fazla kullandığı bu uygulama ile çeşitli araçları bir araya getirerek interaktif hikaye ve oyun tasarımı yapılabilir ve oluşturduklarınızı internette bulunan çevrimiçi toplulukta diğerleri ile paylaşabilirsiniz. Scratch dünyada 150’den fazla ülkede ve 40’tan fazla dilde kullanılıyor.

Bu uygulama ile çocuklar oyun oynarmış gibi kendi hayal dünyalarındaki animasyonları kurgulayabiliyor, problem durumlarında çözüm üretebiliyorlar. Yapılan kurgulama sırasında yaratıcı düşünme, neden-sonuç ilişkisi kurma, takım çalışması gibi 21.yy becerilerinin gelişimi destekleniyor. Scratch ister web sitesi üzerinden, ister android üzerinden kullanılabilir ve tamamen ücretsizdir.

Code.org – www.studio.code.org/courses
Code org çocukların oyun ihtiyacını teknolojiyi kullanarak faydalı hale getirmeye çalışan bir uygulama. Türkçe dil desteği bulunan uygulama en basit haliyle kodlama öğretmeyi hedefliyor.

Her çocuğa bilgisayar bilimlerini öğrenmek için fırsat tanınmalıdır sloganı ile yola çıkan Code org da 4 yaş ve üzeri çocuklar için kodlama öğrenmeye farkındalık kazandırmak için oyunlar bulunuyor ve oyun seviyeler (4,6,8,10) yaş gruplarına göre farklılık gösteriyor. Nesne tabanlı sürükle bırak yöntemiyle programlamayı öğreten uygulamanın sistemi oldukça basit. Öğreten konumda olan kişiler için ise kullanım şöyle: Eğitimciler üye girişi yaptıktan sonra sınıflar oluşturup, görev dağılımı yaparak kullanım sağlayabiliyorlar, ayrıca öğrencilerin uygulama sürecindeki gelişimini de kontrol edebiliyorlar.

Tynker – www.tynker.com
Tyneker Apple ekibinin geliştirdiği bulmaca tabanlı bir görsel programlama aracıdır. Kendi kendine ve eğlenceli bir yolla öğretmeyi amaçlayan uygulamanın ilk iki dersi ücretsiz olup 115 seviyede kodlamanın temellerini çocuklara öğretmeyi amaçlıyor.

8-16 yaşları arasındaki çocuklar için tasarlanan uygulamada ilk seviyelerde çocuklar lego parçalarını birleştirerek kodlamanın temelini öğrenirken, daha sonra kendi basit oyunlarını nasıl oluşturacaklarını öğreniyorlar. Temel kod adımı, döngüler, koşullu ifadeler gibi temel kodlama adımlarını öğreten bir program olan Tyneker, kodlama için değil kodlamayı öğretmek için tasarlanmış bir uygulama olma niteliği taşıyor. Öğretmen hesabı özelliği ile sınıf içi kullanıma uygun olan Tyneker’ı App Store ve Google Play mağazalarından uygulamayı indirerek tablet üzerinden kullanılabilirsiniz.

Kodable – www.kodable.com
Kodable programlamayı ve problem çözmeyi çocuklara uygun bir ortamda onlara anlatmayı hedefleyen ve amaçlayan bir uygulamadır. 5 yaş ve üstü için tasarlanmış olan bu uygulamanın Pro versiyonunda 3 ayrı dünya ve 90 seviyeyle bulunuyor.

Kodable çocukları teknolojiyi aktif kullanmaya teşvik ederek, pasif kullanıcı ve tüketici olmamaları o savunuyor. Kodlama aracılığı ile diğer ders alanlarında kullanabilecekleri problem çözme, algoritmik düşünme, tasarım gibi becerilerin kazanımını destekliyor.

Code Monkey – www.playcodemonkey.com
9 yaş ve altı çocuklara kodlama öğretmeyi amaçlayan bir uygulama olan Code Monkey adım adım basit kodlama dersleri veriyor. İçerik olarak kısaca bahsedecek olursak maymunun muzları yemesini sağlayacak yönergeler vererek çocuklara oyun yoluyla kod yazmanın temelini öğretiyor.

Çocuklar Code Monkey uygulamasına ücretsiz üye olarak 70 bölüm kodlama dersleri alabiliyor, oyun sürekli geliştiriliyor ve yeni bölümler ekleniyor. Bu uygulama ile çocukların analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Kodris – www.kodris.com
Kullanım sırasında web sitesi üzerinden online destek veriyor olması eğitimcilerin işini kolaylaştırmaktadır. Kodris te oynamaya başlamadan önce ön bilgi gerek. Yoktur. Uygulamanın amacı sıfırdan başlayanların da kodlama öğrenebilmesidir. İlk 30 ders ücretsiz uygulama yapabiliyor olmanın yanı sıra, kodlama öğretmeyi müfredata eklemek isteyen okullar kurum bazında üyelik teklifleri alabilirler.

Google Blockly – https://blockly-games.appspot.com/
Programlama öğreten basit bir oyundur. Daha önce bilgisayar kullanımı deneyimi olmayan çocuklar için tasarlanan Blokly, Google tarafından yürütülen bir projedir. İçeriğinden bahsedecek olursak sürükle bırak mantığı ile çalışan uygulama sayesinde çocuklar basit ve eğlenceli şekilde kodlama mantığı ile tanışırlar. Oyuncular hızını kendi ayarlarlar ve bu sayede Blokly oyunculara kendi kendine öğrenme metodunu sunarak kişilerin kendi kendini oyun sırasında denetlemesini sağlar. İos ve Android üzerinde indirebilirsiniz.

Cato’s – itunes.apple.com/tr/app/catos-hike-programming-logic/id574335479?mt=8
Çocukların bir portalden başka bir dünyaya geçerek engelleri kaldırırken program yazarak ilerlediği bir uygulama olan Catos 5 6 yaş çocuklar için tasarlanmış bir kodlama oyunudur. Resimli programlama arayüzü olan oyunda amaç çocuklara programlama mantığını fark ettirmek. Uygulamada ayrıca ebeveynler için bir rehber bulunuyor. Bu sayede ebeveynler çocukları yönlendirilen bilgi almış oluyorlar. Basitten karmaşığa doğru giden oyunda çocuklar her yeni seviyede kodlamanın temelini fark etmiş oluyorlar.

Cargo Bot – itunes.apple.com/tr/app/cargo-bot/id519690804?mt=8
Her düzeyde renkli sandığın yerini değiştirmek üzere kurgulanmış bir oyun olan Cargo Bot aslında iPad üzerinden Lua kodlama dilinde hazırlanmış olan Code uygulaması ile tasarlanmış bir uygulama. Lua kodlama dili çocukların için zor olacağından oyuna dönüştürülmüş ve kodlama mantığı çocuğa oyun yoluyla fark ettirmeye çalışılmış.

Daisy The Dinosaur – itunes.apple.com/us/app/daisy-the-dinosaur/id490514278?mt=8
Her düzeyde renkli sandığın yerini değiştirmek üzere kurgulanmış bir oyun olan Cargo Bot aslında iPad üzerinden Lua kodlama dilinde hazırlanmış olan Code uygulaması ile tasarlanmış bir uygulama. Lua kodlama dili çocukların için zor olacağından oyuna dönüştürülmüş ve kodlama mantığı çocuğa oyun yoluyla fark ettirmeye çalışılmış.

Khan Akademy – tr.khanacademy.org/hourofcode
Herkese her yerde Dünya standartlarında bedelsiz eğitim sloganı ile yola çıkan Khan Akademy’de bilgisayar programlamayı öğrenmek için birçok ücretsiz video bulunuyor. Android ve İod için uygulamayı edinebilirsiniz.

Kaynak: Bu çalışma sevgili Öğrenme Tasarımları gönüllüsü Şeyma Eryılmaz tarafından hazırlanmıştır.

*Eğer bu sayfaya eklememizi önerdiğiniz web sitesi veya uygulama varsa bize iletebilirsiniz.