Mail aboneliği ile güncel etkinliklerden haberdar olabilirsiniz.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü
20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi imzalamıştır.
Çocukların yetişkinlerden daha farklı ihtiyaçlara ve haklara sahip olması gereğinden yola çıkan BM, bu sözleşme ile çocuk haklarını güvence altına almayı hedeflemiştir. Toplam 193 ülke tarafından imzalanan sözleşme en fazla sayıda ülke tarafından imzalanan ve en kısa zamanda yürürlüğe giren uluslararası belge olma özelliğine sahiptir.
Cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması ilkeleri üzerine kurulan sözleşme, uluslararası platformda mutabakata varılmış, değiştirilmesi mümkün olmayan standartları ve yükümlülükleri içermektedir.
Onaylayan devletlerin kendi iç hukuklarında gerçekleştirecekleri düzenleme ve değişimleri kontrol etmek ve her beş yılda bir bu değişiklikleri yayımlamak için BM tarafından bir Çocuk Hakları Komitesi de oluşturulmuştur.
Türkiye, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 2 Ekim 1995’te uygulamaya başlamıştır.
Öğrenme Tasarımları olarak, Çocuk Hakları gününde ve haftasında okullarda kolaylıkla uygulanabilecek aktiviteler geliştirdik. Bu aktivitelere aşağıdaki linkten ulaşabilir ve dilerseniz indirip kullanabilirsiniz. Eğer, okulunuzda ya da kurumunuzda Çocuk Hakları’yla ilgili bir atölye çalışması isterseniz iş birliği yapabiliriz. Detaylı bilgiyi yine kitapçığımızda bulabilirsiniz.
“Çocuk Haklarıyla İlgili Yapılabilecek Aktivite Kitapçığı”na aşağıdaki formu doldurarak ulaşabilirsiniz.
Çocuk Haklarıyla İlgili İnfografiğe Buradan Ulaşabilirsiniz!
Biz Öğrenme Tasarımları olarak ‘‘Öğrenmek Eğlencelidir’’ diyoruz. Çocuk, genç, yetişkin, herkesin oynama ve keyifle öğrenme hakkı olduğunu savunuyoruz. Savunduğumuz değerleri, öğrenmeyi kolay ve keyifli hale getiren oyunlar ve yenilikçi öğrenme programları tasarlayarak ortaya koyuyoruz.
Yorum Yap