• 0537 361 05 96

  • Galata Kuledibi Beyoğlu / İstanbul

İzmir’in tarihi Rum köyü Şirince’nin 1 km uzağında dağın başında sessiz ve huzurlu Hobit köyünü andıran ve 7’den 70’e herkesin matematik yaptığı 55 dönümlük bir köy burası. Gösterişten uzak tamamen taş, çamur ve samandan oluşan yeşilliğin börtü böceğin içinde fakat internet sıcak su ve elektriği mevcut olan bu sevimli köyün kurulmasında ki asıl amaç matematiğin korktuğumuz kadar kötü bir şey olmadığını göstermek. Matematiksel düşünme, soyutlama, çıkarım yapma, sonuçları öngörme, modelleme ve planlama becerileri çağdaş insan için mutlak gereksinimlerdir. Diğer dallara kıyasla matematiğin zor bir ders olduğunu tek sorunun matematiğin, okul başarısızlığı, sınav kaygısı, sınıf geçememe gibi stresli durumları etkilediğini ve bunun sonucunda başarısızlık korkusunu taşıdığımız için zamanla nefrete dönüştüğünü de ekliyor. Özet olarak, okulda bize öğretilen matematiğin dışında da bir matematiğin mümkün olduğunu; köyde sınav, not, ceza gibi değerlendirme içerikli ve korkuyu körükleyen puanlama sisteminin olmadığını temel amacının tüm yazı veya yazın bir bölümünü düşünerek, geleceğin meslektaşları arasında dostluk sağlayarak, müfredata sığmayan engin bir deniz olan matematik hakkında daha çok ayrıntıya girebilmek.

Matematiksel zekânın herkes de aynı oranda olduğuna, bulmaca-sudoku çözen bireyin matematiği de pek ala yapabileceğine, başarısızlık korkusunun ortadan kaldırıldığı zaman gence, problemi çözmeye değil anlamaya dayalı imkan verildiği takdirde herkesin matematiği severek yapabileceğine inanıyorlar. Öğrencilerin tabiriyle “matematiğe son bir şans vermek için” gelenler zekalarına ve matematiğe inanamayarak köyden ayrıldıklarını da söylüyorlar. Hatta eğitim alanlar, misafir olanlar köye bir daha gelmek istediklerini dile getiriyorlar. Onlar içinde önemli olan zaten bu öğrencilerin aile veya öğretmen zoruyla değil kendi hür irade ve istekleriyle köye gelmesi.

Köy, ilkokuldan yüksek lisans öğrencilerine kadar öğrenci kabul ediyor. Kurulduğu ilk yıllarda sadece üniversite öğrencilerini kabul ederken talebin artmasıyla kapılarını herkese açmaya başlamış. Bugün üniversite sınavlarına hazırlık programlarıyla da öğrencilerin yanında. Peki sadece matematik eğitimi mi veriyor bu köy?  Hayır. Sitede yayınlanan etkinlik takviminde felsefeden, sosyolojiye çeşitli kamplar mevcut. Aşina olduğumuz sınıf ve oturma düzeni yok bu köyde kimi zaman açık bir alanda minderlerin üzerinde doğa ile iç içe kimi zaman devasa kütüphane de binlerde kitabın arasında.

Konaklama şekli olarak oda, koğuş ve çadır seçenekleri de sunuluyor. Öğrenciler dönüşümlü olarak günde bir iki saatlerini köy işlerine ayırıyorlar (bulaşık, sulama vb.). Onun dışında zihninizi meşgul edecek şeyler bulunmuyor köyde televizyon veya müzik gibi. Tek ses cırcır böcekleri ve kuşların sesleri.

Etkinliklerin genellikle yazın yapıldığı köyde ara tatillerde de etkinlikler mevcut olabiliyor. Etkinliklere göz atmak veya katılmak isterseniz http://www.nesinkoyleri.org/ adresinden ulaşabilirsiniz. Bu şirin ve kendi halinde ki köye yolunuzun düşmesi dileğiyle J

Buse Sayla

Öğrenme Tasarımları Gönüllüsü