OYUNA HAZIRLIK
Oyuna başlamadan önce oyunu oynayacak hedef kitlenin birbirlerini tanıyor olması, aralarındaki buzların kırılmış ve kaynaşmış olmaları oyunun verimliliğini artıracaktır. Oyunda 4 etap var. Her bir etabın farklı bir amacı bulunuyor.
1.Etap: Girişimcilikle ilgili kavramlar
2.Etap: Girişimcilikle ilgili hikayeler
3.Etap: Girişim veya Sosyal Girişim Modeli oluşturma
4.Etap: İş fikrini halka sunma ve fon toplama
Eğitim günü ve hedeflerine göre oyunu baştan sona uygulatabilir ya da farklı oturumlarda uygulatabilirsin.
Örneğin; Sabah oturumunda kavramları uygulatıp, öğleden sonra bir konuşmacı getirip ertesi gün hikayeleri uygulatabilirsin. Bununla birlikte, sadece ihtiyacın olan bölümleri uygulatabilirsin. Örneğin; Girişim veya Sosyal Girişimi ile ilgili deneyim kazandırmak istiyorsan 3. ve 4. Etapları birlikte uygulatman yeterli olacaktır.
Zamanlama
Oyun baştan sona uygulatıldığında 8 saat sürüyor. Bu nedenle oyunun tamamını uygulatacaksan; tanışma, kaynaşma ve grup dinamiği ile birlikte en az 1,5 gün eğitim için ayırmalısın. Oyunu bölümler halinde uygulayacaksan;
1.etap için: 1 – 2 saat
2.etap için: 1 – 2 saat
3.ve 4. etap için: 4 – 5 saat
Hedef Grup
Oyun özellikle 16 ve üstü yaş grubu için hazırlandı. Daha küçük yaş gruplarında birince ve ikinci etaplar uygulanabilir ancak destekleyici bilgi ve interneti kullanma hakkı verilebilir. Özellikle gençler için oyun, çok etkili ve eğlenceli bir öğrenme aracıdır.
Oyunu Uygulamak için Gerekli Alan ve Malzemeler
Oyunu uygulamak için; U oturma düzeni ve zemini halı kaplı olan bir salonda oyun yere serilerek oynanabilir. Eğer zemin halı kaplı değilse, yine U oturma düzeni olan bir salonda oyun masa üstüne yerleştirilerek de oynanabilir. Oyun için gerekli tüm malzeme, oyun kutusu içindedir. Oyunun oynanacağı salonda internet bağlantısının olması kolaylık sağlayacaktır. Ancak internet bağlantısı olmayan bir salonda da oyun oynanabilir.
Eğitmenin Bilmesi Gerekenler
– Öncelikle oyunu enerjik bir şekilde uygulatmalısın, o yüzden eğitime başlamadan önce uykunu almış ve kahvaltını yapmış ol 🙂
– Oyunu motive edici bir şekilde sun. Yani, girişimciliği eğlenerek öğrenebilecekleri bir gün geçireceklerinden söz et.
– Oyunun her etabında, sadece o etabın kartlarını çıkar.
– Özellikle Girişim ve Sosyal Girişim modeli oluşturma aşamalarında, ekiplere koçluk yapman gerekecek.
– Oyuna başlamadan önce 1.ve 2. Etaptaki soruların cevaplarını bildiğinden emin ol.
– Oyun bittikten sonra muhakkak değerlendirme al.
1.Etap: Düşün Bul
“Düşün Bul!” oyunun birinci etabıdır. Oyunu oynatan kişi, oyun zemini masaya/yere serer, bu etabın kartlarını zemine yerleştirir ve kategoriyi tanıtır. Oyunu oynayacak kişiler 3 ya da 4 gruba ayrılır (Oyuncu sayısına göre grup sayısı değişebilir). Her grup kendine bir isim bulur ve tüm oyun boyunca bu grup bir ekip olarak çalışacaktır. Sonrasında tüm gruplar kendilerine bir pul seçer ve başlama noktasına yerleştirir. Grupların hangi sırayla oynayacağı belirlenir.
Daha sonra ilk grup zarı atar ve gelen sayı çift ise; gelen sayısının yarısı kadar parkurda ilerleyip, pulunu geldiği noktaya yerleştirir. Ardından diğer gruplar da zarı atar, gelen sayı çift ise yarısı kadar ilerler ve pullarını yerleştirir (Eğer gruplar çift atamazsa, diğer turu beklemek zorundadır). Gruplar, “Düşün Bul!” kartlarından birer tane seçerler. Grupların soruları belli olduğunda, aynı anda gruplara 3’er dakika verilir ve soruları cevaplamaları istenir. Süre bitiminde her grup kendi sorusu için bulduğu cevabı diğer gruplarla paylaşır. Bu sırada oyunu oynatan kişi cevapların doğruluğunu kontrol eder.
Sorusunu doğru yanıtlayan gruplar, pullarının bulundukları noktada yazan rakam kadar ilerleyip yeni kart seçerler. Sorusunu yanlış yanıtlayan gruplar, aynı noktada kalıp yeni soru kartı seçerler. Bu etap 7 adımın tamamlanmasıyla sona erer.
Bilmekte fayda var:
Bu etapta toplam 23 kart yer alır. Kartların 18 tanesinde, girişimcilik ile ilgili temel kavramların tanımları sorulmaktadır. Gruplardan kartta yazan kavramın ne olabileceğini düşünüp, genel bir tanım oluşturmaları istenir.
Kartların 5 tanesinde ise, gruplardan yapmaları istenin görevler yer alır. Soru ve görev kartları karışık olarak bulunur. Gruplar kartları kapalı olarak seçerler. Hangi kartın geleceği şanslarına bağlıdır.
1.Etap: Kartlar ve Yanıtlar


2.Etap: Düşün Taşın
“Düşün Taşın!” oyunun ikinci etabıdır. Eğer oyun birinci etaptan itibaren oynanmaya başlanmışsa; birinci etabı tamamlayan gruplar bu etaba başlar, diğer gruplar birinci etabı bitirdiğinde bu etaba geçer.
Eğer oyuna ikinci etaptan başlanacaksa; oyunu oynatan kişi, oyun zemini masaya/yere serer, bu etabın kartlarını zemine yerleştirir ve kategoriyi tanıtır. Oyunu oynayacak kişiler 3 ya da 4 gruba ayrılır (Oyuncu sayısına göre grup sayısı değişebilir). Her grup kendine bir isim bulur ve tüm oyun boyunca bu grup bir ekip olarak çalışacaktır. Sonrasında tüm gruplar kendilerine bir pul seçer ve başlama noktasına yerleştirir. Grupların hangi sırayla oynayacağı belirlenir.
İlk grup zarı atar ve gelen sayı tek ise; gelen sayı kadar parkurda ilerleyip, pulunu geldiği noktaya yerleştirir. Ardından diğer gruplar da zarı atar, gelen sayı tek ise gelen sayı kadar ilerler ve pullarını yerleştirir (Eğer gruplar tek atamazsa, diğer turu beklemek zorundadır). Gruplar, “Düşün Taşın!” kartlarından birer tane (ya da bulundukları etabın kartlarından) seçerler. Grupların soruları belli olduğunda, aynı anda gruplara 3’er dakika verilir ve soruları cevaplamaları istenir.
Süre bitiminde her grup kendi sorusu için bulduğu cevabı diğer gruplarla paylaşır. Bu sırada oyunu oynatan kişi cevapların doğruluğunu kontrol eder. Sorusunu doğru yanıtlayan gruplar, pullarının bulundukları noktada yazan rakam kadar ilerleyip yeni kart seçerler. Sorusunu yanlış yanıtlayan gruplar, aynı noktada kalıp yeni soru kartı seçerler. Bu etap 7 adımın tamamlanmasıyla sona erer.
Bilmekte fayda var:
Bu etapta toplam 16 kart yer alır. Kartların 11 tanesinde, çeşitli girişimcilik ve sosyal girişimcilik hikayeleri yer alır. Gruplardan kartta yazan hikâyeyi okuyup, yorumlamaları ve ardından hikâye ile ilgili sorulan soruyu yanıtlamaları istenir.
Kartların 5 tanesi ise, grubun yapması gereken görevlerden oluşur. Soru ve görev kartları karışık olarak bulunur. Gruplar kartları kapalı olarak seçerler. Hangi kartın geleceği şanslarına bağlıdır.
2.Etap: Kartlar ve Yanıtlar



3.Etap: Düşün Planla
“Düşün Planla!” oyunun üçüncü etabıdır. Eğer oyun birinci ya da ikinci etaptan itibaren oynanmaya başlanmışsa; ikinci etabı tamamlayan gruplar bu etaba başlar, diğer gruplar ikinci etabı bitirdiğinde bu etaba geçer.
Eğer oyuna üçüncü etaptan başlanacaksa; oyunu oynatan kişi, oyun zemini masaya/yere serer, bu etabın kartlarını zemine yerleştirir ve kategoriyi tanıtır. Oyunu oynayacak kişiler 3 ya da 4 gruba ayrılır (Oyuncu sayısına göre grup sayısı değişebilir). Her grup kendine bir isim bulur ve tüm oyun boyunca bu grup bir ekip olarak çalışacaktır. Sonrasında tüm gruplar kendilerine bir pul seçer ve başlama noktasına yerleştirir. Grupların hangi sırayla oynayacağı belirlenir.
Düşün Planla etabının 2 farklı versiyonu bulunmaktadır, grupların etap başında bir seçim yapmaları gerekir. Gruplar “Girişim” mi “Sosyal Girişim” örneği mi yapacaklarına karar verirler ve pullarını ilgili yöne döndürürler. Bu etapta zar atılmaz, her adım için gruplara 15’er dakika verilir. Oyun yöneticisinin gruplara yönelteceği sorular doğrultusunda cevaplar bulunmaya çalışılır.
Süre bitimini beklemeden gruplar kendi görevini nasıl yerine getirdiğini oyunu yöneten kişiye gösterip bir sonraki kartı alabilirler. Bu sırada oyunu oynatan kişi cevapların doğruluğunu kontrol eder. Bu etap 7 adımın tamamlanmasıyla sona erer. Erken bitiren gruplar bir sonraki etaba geçebilir ve bir sonraki etap için daha fazla süreleri olur.
Bilmekte fayda var:
Bu etapta toplam 7 kart yer alır ve kartların verileceği sıra bellidir.
Gruplar hangi tarz girişimcilik örneği yapacağına belirledikten sonra örnek bir girişimcilik konusu seçerler. Ardından adım adım düşünmeleri ve belirlemeleri gereken noktalar planlanır.
3.Etap: Girişimcilik Kartları


3.Etap: Sosyal Girişimcilik Kartları


4.Etap: Düşün Yakala Sor!
“Düşün Yakala Sor!” oyunun dördüncü ve son etabıdır. Bu etap tek başına uygulanılamaz. En az Üçüncü etapla birlikte uygulanmalıdır.
Eğer oyun birinci, ikinci ya da ikinci etaptan itibaren oynanmaya başlanmışsa; üçüncü etabı tamamlayan gruplar bu etaba başlar, diğer gruplar üçüncü etabı bitirdiğinde bu etaba geçer.
Eğer oyuna üçüncü etaptan başlanacaksa; oyunu oynatan kişi, oyun zemini masaya/yere serer ve kategoriyi tanıtır. Oyunu oynayacak kişiler 3 ya da 4 gruba ayrılır (Oyuncu sayısına göre grup sayısı değişebilir). Üçüncü etabı bitiren gruplar bu etaba başlar.
Bu etapta grupların, dışarı çıkmaları ve bir önceki aşamada hazırladıkları girişim ya da sosyal girişim örneğini dışarıda gördükleri kişilere anlatmaları, tanıtım yapmaları ve fikirlerini gerçekleştirmek için 1 liralık bağış bulmaya çalışmaları istenir. Bu etabı en fazla bağışı toplayan grup oyunu kazanır.
Değerlendirme:
Oyunun en önemli bölümü olan değerlendirme aşamasında olabildiğince oyuncuların konuşmasına, duygularını ve düşüncelerini ifade etmelerine yardımcı olunur. Söz almayanlara siz söz verebilir ve herkesin bir şekilde kendini ifade etmesini sağlayabilirsiniz. Değerlendirme sonunda oyunu alkışlarla bitirebilirsiniz
Bilmekte fayda var:
Bu etap kapalı bir alanda oynanıyorsa, hazırlanan girişim/sosyal girişim örneği eğitmenlere, personellere ve diğer oyunculara anlatılarak etap tamamlanmaya çalışılır. Oyuncular 1 lira toplamakta zorlanabilir ya da itiraz edebilirler.
Bu noktada onlara, yapacakları girişimle de onların paralarına talip olduklarını ve onlara bu parayı almak için yaptıkları iş konusunda karşılarındaki kişiyi ikna etmeleri gerektiğini söyleyin. Bir işi kurmak kadar o işi tanıtmak/pazarlamak da büyük nem taşır ve bu etapta kazanacakları deneyim bununla ilgili becerilerini görecekleri bir deneyim olacaktır.